Снимка БулфотоС призив към всички лидери на Балканите да се прояви

...
Снимка БулфотоС призив към всички лидери на Балканите да се прояви
Коментари Харесай

Борисов: Усещането е, че предстои нещо лошо на Балканите

Снимка Булфото

С призив към всички водачи на Балканите да се прояви разсъдък и да се устои на провокациите, които зачестяват в последно време, се обърна министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич, написа Флагман.бг. 

На нея бяха разисквани обстановката в района и развиването на инфраструктурните планове, които обезпечават съгласуваност сред страните тук и останалата част от Европа.

" През последните няколко години всички с наслада следим по какъв начин стопанската система и вложенията вървят нагоре. В едно нещо съм безусловно уверен – Европейски Съюз желае мир и разцвет на Балканите. За другите огромни играчи на интернационалната сцена – уповавам се да е по този начин ", сподели Борисов на взаимната си конференция с Вучич.

Българският министър-председател обаче уточни, че провокациите и споровете в района в последно време тревожат всички. „ Настроението не е оптимистично, по-скоро чувството е, че ни следва нещо неприятно, а преди няколко месеца не беше по този начин “, разяснява Борисов, визирайки случаите и словесните престрелки сред Сърбия и Косово, неналичието на единодушие по измененията в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението към Кипър и Гърция, войната в Сирия. Той приветства напъните на сръбския президент Вучич за опазване на спокойствието в преговорния развой с Прищина и на мира. „ Искрено се надявам, че и сътрудниците в Косово ще продължат в същия дух “, сподели министър председателят Бойко Борисов и уточни, че ще потърси диалози по тематиката с президента на страната Хашим Тачи.

Президентът Вучич беше безапелационен, че страната му е за мир и непоклатимост в района и че Сърбия ще продължи да търси метод за намиране на компромис в решаването на проблемите сред Белград и Прищина. Той акцентира, че на Балканите не са нужни конфликти. „ Ще се боря за непоклатимост, няма да дремя “, сподели Вучич и добави, че ще желае интервенция на интернационалната общественост за опазване на мира в района.

Борисов изрази оптимизъм за провеждането на Срещата на върха в София за Западните Балкани, макар че някои страни не са признали Косово. „ Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, тъй като на 17 май би трябвало да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият хайлайф, сме виновни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички “, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

„ Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби, целия район – да проявим разсъдък, тъй като следствията ще са единствено за Балканите. Изживяхме го. България се върна десетилетия обратно единствено поради войната. Не бива да бъдем егоисти, да мислим че един спор ще отмине някой от нас. За една секунда се разрушава, 20 години се възстановява… Мостар е хубаво място да се каже това “, уточни Борисов като напомни, че точно този град в Босна и Херцеговина е знак на войната отпреди 20-ина години, която спря развиването на района. Той беше безапелационен, че Европейски Съюз желае мир и непоклатимост на Балканите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР